Primer dobre prakse v 40 LET STARI HIŠI Vitomirja Petriča s Prevalj

 

Toplotna črpalka je odlična alternativa tudi uporabi zemeljskega plina in radiatorskega ogrevanja

 

Ob prehodu na ogrevanje s toplotno črpalko Coolwex, sistem zrak/voda, znaša prihranek 35 %

 

 

Zakaj so toplotne črpalke izjemno zanimiva alternativa tudi za uporabnike zemeljskega plina? Ali je smiselno investirati v toplotno črpalko tudi ob nizki ceni zemeljskega plina? Ali je toplotna črpalka modra odločitev tudi v starih in slabo izoliranih stanovanjskih objektih z velikimi toplotnimi izgubami? Odgovore na ta vprašanja daje primer dobre prakse, ki nam jo je predstavil Vitomir Petrič iz Prevalj. Prenovil je 40 let staro zgradbo in ogrevanje z zemeljskim plinom zamenjal za ogrevanje s toplotno črpalko.

 

Kaj vas je vzpodbudilo k odločitvi za prenovo ogrevalnega sistema?

Z družino živim v individualni hiši, zgrajeni konec sedemdesetih let. Objekt ima tri etaže, ki skupaj merijo 190 m2. Hiša je grajena iz opeke, prvotno brez izolacije. Prvih 20 let smo se ogrevali na kurilno olje in potrošili vsako leto 3000 litrov kurilnega olja. To je bil že takrat prvi znak za alarm. Tako smo se 20 let nazaj lotil prvih korakov prenove. Dodatna vzpodbuda je bila plinifikacija, zamenjali smo peč in se pričeli ogrevati z zemeljskim plinom ter s tem prešli na porabo 600 kubikov na mesec. Ta poraba nas ni zadovoljila. Pred dobrimi desetimi leti smo »solidno« izolirali hišo, vgradili nova lesena okna, kupili novo peč in tako prihranili dodatnih 25 %.

 

Zakaj ste kljub tem rezultatom odločili za alternativo sicercenovno ugodnemu zemeljskemu plinu in se odločili za toplotno črpalko?

Ogrevanje na zemeljski plin resda na videz izgleda cenovno sprejemljivo, vendar le na videz. Na prvi pogled se namreč zamenjava ogrevalnega sistema iz zemeljskega plina na toplotno črpalko ne pokaže kot dovolj racionalna naložba. To pa nikakor ne drži. Kot vidite, imam shranjene vse račune, tako za porabo zemeljskega plina, kurilnega olja in nanazadnje tudi elektrike. Številke dovolj zgovorno kažejo dejstva, ki govorijo v prid toplotne črpalke

 

Kakšen ogrevalni sistem ste izbrali na osnovi lastnih zahtev in kakšne prihranke dosegate?

Odločili smo se za invertersko toplotno črpalko sistema zrak/voda, Coolwex Exclusive z zunanjo enoto Mitsubishi Zubadan. Smo veliki potrošniki sanitarne vode in ženske v hiši želijo tople radiatorje tudi v času, ko jih večina ugasne. Za ogrevanje sanitarne vode, 190 m2 solidno izoliranih bivalnih prostorov in kleti, ki je brez izolacije, sedaj porabimo le 840 kWh elektrike. Pri ogrevanju na zemeljski plin je poraba znašala 2.900 m3 plina. Razlika pomeni kar 35% prihranek na letni ravni. Dve leti natančno merim porabo elektrike za ogrevanje s toplotno črpalko Coolwex in podatki me ob pogledu na številke vsak mesec znova in znova razveselijo.

 

Zakaj ste se odločili za toplotno črpalko Coolwex in ne za peč na lesno biomaso?

Prvi in glavni razlog je udobje. Smo precej dinamična družina. Službene obveznosti so povezane z odsotnostjo od doma. Zato potrebujemo ogrevalni sistem, ki je v celoti avtonomen in ne potrebuje nikakršne pozornosti glede nabav energentov, razpoložljivih zalog kuriva v zalogovniku, prostora za skladiščenje energenta, vzdrževanja in čiščenja pepela ter podobno. Tudi prostor v hiši je že povsem odmerjen specifičnim aktivnostim družinskih članov in ni dovoljeval sprememb, ki bi vplivale na kvaliteto življenja. Zakaj prav toplotno črpalko Coolwex? Prepričal me je sam proizvod, odličen design in kar je bilo zame izjemno pomembno - strokovna in profesionalna storitev – celoten tehnični in servisni »suport«. Ker poznam konkurenčne proizvode, kakor tudi izkušnje z njimi, sem bil še posebej pozoren pri izbiri proizvoda in vrsti regulacije. Zelo sem zadovoljen s toplotno črpalko Coolwex, kakor tudi z enostavnim in natančnim upravljanjem. Tako črpalka, kot regulacija sta resnično zadetek v polno.

 

A je bila odločitev prenove iz ogrevalnega sistema z zemeljskim plinom na toplotno črpalko Coolwex odločitev, ki bi jo priporočali vsem, ki o prenovi razmišljajo?

Da. Prav vsem. Prvi argument, ki ga navajam vsem v podobni situaciji kot sem bil sam pred tremi leti, je ekonomičnost. Moji računi povedo vse. Drugi argument je udobje., Kljub temu, da imam sistem upravljanja oz. regulacijo tako rekoč v malem prstu, nastavitve le redko spreminjam. Spremembe niso potrebne, saj črpalka praktično vse opravi sama. Tretja točka pa je varnost, ki je zame in za mojo družino izjemnega pomena. Investicija v toplotno črpalko Coolwex se mi je resnično izplačala in se bo izplača tudi vsem, ki o tem še razmišljajo ali se odločajo.

 

 

hisaPrevalje

Ogrevanje z zemeljskim plinom zamenjali s toplotno črpalko v 40 let stari hiši